Fakta om ägg

Allt du behöver i ett och samma skal

Ett vanligt svenskt ägg är ett litet underverk av koncentrerad näring i en funktionell förpackning. Det innehåller nämligen nästan allt som människan behöver.

Till att börja med fullvärdigt protein med ett biologiskt näringsvärde som är den högsta man kan finna i något naturligt livsmedel. Proteinet består av aminosyror som både till sammansättning och kvalitet är så bra att de kan utnyttjas av kroppen till nära 100 %.
Det mesta av proteinet finns i äggvitan. Eftersom ägg innehåller protein av högsta kvalitet används det som standard för att mäta proteinkvaliteten i andra livsmedel.

Film från Svenska ägg
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
1

Kalcium: 52,1 mg (RDI: 800-900 mg)

2

Vitamin B6: 0,1mg, 1,3-1,6mg av RDI

3

Vitamin K: 30,2 µg (RDI: 70 µg)

4

Vitamin B12: 1,470 µg (RDI: 2 µg)

5

Protein: 12,25 g (RDI: 10–20 % av kaloriintaget,
motsvarande minst 50 – 70 g)

6

Folat: 85,8 µg (RDI: 300 – 500 µg)

7

Fett: 9,73 g (RDI: 70 – 90 g)
Mättade fettsyror 2,59 g, Enkelomättade fettsyror 3,97 g, Fleromättade fettsyror 1,46 g

8

Vitamin D: 1,430 µg (RDI: ca 10 – 20 µg)

9

Vitamin A: 233,2 RE (RDI: 700 – 1100 RE (1 µg motsvarar ca 1 retinolekvivalent (RE)))

10

Järn: 1,680 mg (RDI: 9 – 15 mg)

11

Riboflavin: 0,45 mg (RDI: 1,2 – 1,7 mg)

12

Vitamin E: 5,57 mg (RDI: 8 – 11 mg)

Näringsdeklaration

Ägg innehåller också vitaminer bl.a. A, D, E, K, B samt viktiga mineraler. Vitamin A är bra för synen, tillväxten och kroppens försvar mot infektioner och sjukdomar. Vitamin D och kalcium bygger upp skelettet och tänderna. Vitamin B2 som också kallas riboflavin är bra för hyn och stimulerar kroppens eget immunförsvar.

Ägg innehåller också mineralämnena järn, som bl a stimulerar blodets förmåga att transportera syre samt selen, jod, koppar, mangan, fluor och zink. Den enda vitamin som saknas i ägg är vitamin C.

Kolesterol är en väsentlig del av strukturen i varje kroppscell, ett nödvändigt fett för att kroppen skall fungera. Kroppen använder kolesterolet för bildning av bl a cellväggar, könshormoner och vitamin D. Kroppen reglerar själv hur mycket kolesterol den behöver och överskottet urskiljs via levern till gallan och ut ur kroppen. Friska personer som äter en balanserad kost och som motionerar regelbundet kan i princip äta hur många ägg som helst. Endast personer som av olika orsaker tvingas hålla diet måste vara restriktiva med livsmedel med högt kolesterolinnehåll.

© Copyright - Torggummans Ägg